Een cultureel thema dat in aanloop naar de lokale verkiezingen weinig aandacht kreeg, is dat vanaf 2020 alle rechtstreekse provinciale werkingssubsidies voor amateurverenigingen wegvallen. Zullen de nieuwe gemeentebesturen dat zelf compenseren? Het is maar een van vele vragen die de verenigingen vandaag bezighouden, sinds de culturele opdracht van de provincies geschrapt is en er gewerkt wordt aan een nieuw beleid.

In een artikel in Rekto:Verso gaan Annelies van Hellemont en Wouter Hillaert specifiek in op de impact van deze hervormingen op de amateurkunsten. Tot 1 januari 2018 gaven ook de provincies een financiƫle injectie aan de amateurkunstensector. Zo konden de ambitieuzere orkest-, koor- en toneelverenigingen bijvoorbeeld deelnemen aan provinciale toernooien, om op basis van hun behaalde classificatie een provinciale werkingssubsidie in de wacht te slepen voor de komende jaren: een belangrijke bron van inkomsten om bijvoorbeeld een professionele regisseur of dirigent te engageren. Het volledige artikel vind je gratis via deze link.

De thematiek geldt echter bij uitbreiding voor alle verenigingen die provinciale culturele subsidies ontvingen. Is dat bij jouw vereniging ook het geval en zit je nog met vragen hierover? Laat het ons dan weten: misschien kunnen we je op weg helpen naar een oplossing. Via de website van de cultuurraad vind je alvast een overzicht van de beschikbare gemeentelijke subsidies.

Categorieƫn: Klik hier voor meer nieuws